Accrual errors in payslip and Employee info

  • 2
  • Question
  • Updated 1 month ago
Can anyone help with an accrual issue I am having.  We have an employee with issues on annual leave and sick leave accruals. First issue was that we had multiple sick leave payroll items set up. We had only used the 2nd one once on the last payrun so we were able to delete it and redo so only using one payroll item. However we kept getting the pop up box saying accruals had changed. We clicked on it and it updated accruals.  We have done a manual spreadsheet of the leave accruals for the last 5 years to check.  The amount didn't match what was in the employee record. We updated the employee record however the last payslip still showed different amount.  We thought we might have to wait until next pay done. We did a dummy pay run to see if it updated and the employee records and the payslip matched but it didn't work. Very confused and worried about it now. We want to ensure it is correct.  I have read in the community people have corrupt issues. Is there any way to fix it. We thought possibly starting a new employee but I dont know how to do this and make sure when you upload to stp the records are all correct. I dont know if having two employee profiles set up is possible. Any help appreciated.
Photo of Leanne

Leanne

  • 1,388 Points 1k badge 2x thumb

Posted 2 months ago

  • 2

Hi Leanne

 

The first thing to clarify .....

 

  • Are the Leave Payroll Items set up with the correct accrual rates / frequency ?

As you were previously using multiple Items, I’m guessing not.  Even if they were correct collectively, if you’ve now deleted any, the remaining (correct) ones will need to have the accrual amount(s) adjusted accordingly.

 

eg The “Per Hour” accruals (based on a 37.5 / 38-hour week) are as follows:

 

Personal (Sick):                 0.03846 (The system rounds this to 0.03833 – This is fine)       

Holiday (Annual):              0.07692 (The system may round this to 0.07694 – This is fine)

 

There may be some minor differences when compared to manual/spreadsheet calculations purely due to rounding but – if set up correctly – there shouldn’t be a large variance.

 

Secondly, when editing an employee’s Leave “ ....available ...”, many people don’t check the very important remainder of that line, being the “... as of ...” date!

This date is usually the Last Pay Period Ending date, NOT Pay Date which is important as Leave is only updating when “paying” wages not just on entering hours (eg on Timesheets)

 

Your discrepancies will most likely be due to the above.  

 

 

Shaz Hughes Dip(Fin) ACQ NSW, MICB

Reckon Accredited Professional Partner Bookkeeper / Registered BAS Agent (No: 92314 015)

Accounted 4 Bookkeeping Services

Ballajura, WA

0422 886 003

shazinoz2@bigpond.com

www.accounted4bs.com


(Edited)
Photo of Leanne

Leanne

  • 1,388 Points 1k badge 2x thumb
Hi Shaz,
Thanks for the reply.  I just double checked and yes the accrual rates are set up correctly.
Yes the available as of date was what I was looking at. I know that it looks at the end of the last payroll cycle so that wasnt the issue either

I was all excited that maybe your suggestions might have fixed my problem but I still have discrepencies (not just the rounding differences).  Any other suggestions?
thanks in advance
Leanne

Hi Leanne

 

Do you Verify your Company File regularly?

 

Try Verifying (“Verify Data”) & then running the Rebuild (“Rebuild Data”) 3 times as this can often fix some background corruption issues.

You can find these options under Utilities when you click on File in the dropdown menu


Shaz Hughes Dip(Fin) ACQ NSW, MICB

Reckon Accredited Professional Partner Bookkeeper / Registered BAS Agent (No: 92314 015)

Accounted 4 Bookkeeping Services

Ballajura, WA

0422 886 003

shazinoz2@bigpond.com

www.accounted4bs.com