Long Service Leave no accruing on 1 out of 5 employees

  • 1
  • Problem
  • Updated 8 months ago
Hi,
I have an issue where one employee out of five is not getting their LSL calculated in the accruing field. The setup is exactly the same as everyone else's LSL, I am not sure where else to look.
Photo of Candice Carlsen

Candice Carlsen

  • 270 Points 250 badge 2x thumb

Posted 8 months ago

  • 1
Photo of Rav

Rav, Community Manager

  • 45,830 Points 20k badge 2x thumb
Hi Candice,

Has it accrued LSL for this particular employee before this? ie. has it suddenly stopped accruing?
Photo of Candice Carlsen

Candice Carlsen

  • 270 Points 250 badge 2x thumb
Hi Rav,

No it has never calculated correctly.
There use to be a payroll item set up incorrectly as an 'hourly wage' that was adding 1 unit in the 'available' field every pay period - looking at the 'review pay cheque' window. I had to create a new payroll item 'addition' and edit all previous pays to correct. The LSL field has never calculated anything in the 'available' or 'accrued' fields since I implemented the feature.
Employee is a casual and employed since 2009, which is the date that was entered in the leave details screen down the bottom near the 'begin accruing time on'.
(Edited)
Photo of Rav

Rav, Community Manager

  • 45,830 Points 20k badge 2x thumb
Thanks for getting back to me Candice,

OK, if I'm following your process correctly, the issue is that the 'Addition' payroll item does not include a leave component and therefore will not accrue any leave for this employee. Ie. the LSL will not accrue.

You will need to use the payroll item type of 'Wage' in order to enable leave accrual.




Photo of Candice Carlsen

Candice Carlsen

  • 270 Points 250 badge 2x thumb
Hi Rav,

I just almost finished my response to you stating that I couldn't find the issue -  then realised that the 2 casuals get paid with different payroll items, a re-check of their setup revealed the above titled inclusions not ticked on one!!!!
GENUIS!!!

Thanks a bunch.