Leave Liability Report

Options
Michelle_9656470
Michelle_9656470 Member Posts: 31
edited August 2020 in Accounts Hosted
Hourly rate not flowing through to Leave Liability Report correctly.  Can anyone please suggest what the problem might be?

Comments

  • Adrian_6974554
    Adrian_6974554 Member Posts: 191 ✭✭
    edited August 2020
    Options
    Hello Michelle

    Check the employee pay defaults.

    Payroll and Compensation area.

    Is there a pay item selected that has no pay rate.

    image

    Need to have the normal pay rate item at the bottom of the list.

    Reckon defaults to using the last pay item on this screen.


    Especially if have employees with overtime, as these rates are higher than normal pay rate. So it will make the leave liability report incorrect.

    Adrian
  • Michelle_9656470
    Michelle_9656470 Member Posts: 31
    edited February 2019
    Options
    Thank you soooooo much :)  

    I that makes sense now what is happening.  Some I didn't have any other Payroll items in though, but I deleted that and it seemed to clear the list and I put the Item in again (that probably makes no sense .... I am really bad at explaining things) ... but it is working now.

    Thank you again :)
  • Linda_7590330
    Linda_7590330 Member Posts: 49 ✭✭
    edited August 2020
    Options
    Thanks Adrian, this explains why I have the correct hourly rates for some employees and overtime rates for others.
  • Jody
    Jody Member Posts: 51 ✭✭
    Options

    Hi

    I have just found this post as I was having the same issue but doing this did not correct it. One person did not even have the hourly rate in their set up that the report used. But they had been paid it in the past and it happens to be the bottom payrate on their Payroll Summary report.

    How can I fix this as our Leave Liability report is still not correct even after I have put their base rates to the bottom of the list in their employee setup?

    Do I need to wait after the next pay run maybe?

  • Tanvi_kataria
    Tanvi_kataria Reckon Staff Posts: 228 Reckon Staff
    Options

    Hi @Jody

    Correct, you need to wait for the next pay run.


    As the changes you have made will be implementing from the next one. In order to update the previous one, you may need to undo the pay run and then have to mark it again.


    But I would suggest here, if you process a new pay run and then check if the leave liability report is correct and is working the way it should be, then would go and draft the previous pay runs.


    Please let me know for any concerns. Thank you!

    Regards

    Tanvi

  • Jody
    Jody Member Posts: 51 ✭✭
    Options

    So the hourly rate also needs to sit in the bottom line in the payrun processing also? We can get a lot of different rates each pay run for people that we have to add in temporarily. I would need to add these above the base rate then?

  • Acctd4
    Acctd4 Accredited Partner Posts: 3,589 Reckon Accounts Hosted Expert Reckon Accounts Hosted Expert
    Options

    I was always under the impression, the base rate needs to be the FIRST one, rather than the last 🤔🤔🤔🤔

    Shaz Hughes Dip(Fin) ACQ NSW, MICB

    *** Reckon Accredited Partner (AP) Bookkeeper - specialising EXCLUSIVELY in Reckon Accounts / Hosted ! ***

    * Regd BAS Agent (No: 92314 015)* ICB-Certified Bookkeeper* Snr Seasonal Tax Consultant since 2003 *

    Accounted 4 Bookkeeping Services

    Ballajura, WA

    shaz@accounted4.com.au

    https://accounted4.com.au

    (NB: Please give my post a Like or mark as Accepted Answer if I have been able to resolve your query as this helps others when seeking solutions!)
  • Jody
    Jody Member Posts: 51 ✭✭
    Options

    Thats what I would have thought also as you are always adding other rates after that. But when I searched in the community for why our Leave Liability is picking odd rates the above is what I found.

  • Acctd4
    Acctd4 Accredited Partner Posts: 3,589 Reckon Accounts Hosted Expert Reckon Accounts Hosted Expert
    Options

    @Jody Can you confirm if having that rate as the FIRST line resolves the hourly rate display issue in the Leave Liability report ?

    Shaz Hughes Dip(Fin) ACQ NSW, MICB

    *** Reckon Accredited Partner (AP) Bookkeeper - specialising EXCLUSIVELY in Reckon Accounts / Hosted ! ***

    * Regd BAS Agent (No: 92314 015)* ICB-Certified Bookkeeper* Snr Seasonal Tax Consultant since 2003 *

    Accounted 4 Bookkeeping Services

    Ballajura, WA

    shaz@accounted4.com.au

    https://accounted4.com.au

    (NB: Please give my post a Like or mark as Accepted Answer if I have been able to resolve your query as this helps others when seeking solutions!)
  • Jody
    Jody Member Posts: 51 ✭✭
    Options

    We had everybody set up with base rate as first line and the leave liability report is picking other rates. Which is why I am asking the questions as that seems strange. I would have thought it should pick up the rate that is under the ordinary Hour pay description.

  • Retreev
    Retreev Member Posts: 25
    edited June 26
    Options

    I am having the same problem, but one of the employee's only has the one rate listed and therefore no other rates to choose from.

    But my report is showing her previous salary and not the increased one. When she received the raise, I did it through the 'raises and promotions' button, so I would've assumed it would flow through to everything else.

    Is there any other ideas to fix this issue please?

    Thank you.

    P.S. All of my staff's Earnings have their hourly rate listed first if that helps anyone?

  • Acctd4
    Acctd4 Accredited Partner Posts: 3,589 Reckon Accounts Hosted Expert Reckon Accounts Hosted Expert
    Options

    @Retreev Are you verifying your file regularly ? Run the Verify Data then Rebuild Data (via the File dropdown menu > Utilities)

    TIP: Rebuild 3 times (for some reason, THREE rebuilds fixes a lot of issues!)

    Shaz Hughes Dip(Fin) ACQ NSW, MICB

    *** Reckon Accredited Partner (AP) Bookkeeper - specialising EXCLUSIVELY in Reckon Accounts / Hosted ! ***

    * Regd BAS Agent (No: 92314 015)* ICB-Certified Bookkeeper* Snr Seasonal Tax Consultant since 2003 *

    Accounted 4 Bookkeeping Services

    Ballajura, WA

    shaz@accounted4.com.au

    https://accounted4.com.au

    (NB: Please give my post a Like or mark as Accepted Answer if I have been able to resolve your query as this helps others when seeking solutions!)
  • Retreev
    Retreev Member Posts: 25
    Options

    Thanks for the reply.

    I ended up just deleting the line and re-entering it and it now works.

    Not the best way to be doing things, but apparently the only way that works.